MINDA YANG KREATIF AKAN MENGHASILKAN SATU NATIJAH YANG SANGAT MEMBANGGAKAN DALAM ARENA PENULISAN.

Friday, August 10, 2007

Ilmu meningkatkan darjat manusia di sisi Allah swt...


Ilmu bukan hanya maklumat tetapi nur yang diletakkan di dalam hati manusia dan dengan ilmu inilah manusia mendekatkan dirinya kepada Allah.
Dalam satu hadis, Rasulullah (saw) bersabda maksudnya: “Ilmu adalah nur, ia tidak membimbing orang yang banyak dosa.”
Ilmu yang berkat ialah limu memberikan manfaat kepada pemiliknya. Sebab itulah kita diajar Rasul dengan satu doa yang bermaksud: “Ya Allah, ajarkanlah kepadaku ilmu yang memberikan manfaat kepadaku dan biarlah aku dapat memanfaatkan apa yang sudah aku pelajari.”

Ilmu bermanfaat ialah ilmu yang membuatkan pemiliknya beramal. Dengan beramal, ia akan mengangkat pemiliknya ke darjat yang tinggi di sisi Allah.
Allah berfirman dalam al-Quran, surah al-Mujaadalah yang bermaksud: “Allah akan meninggikan orang yang beriman di kalangan kamu dan orang yang diberi ilmu pengetahuan dengan beberapa darjat dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.

Selain iman, ilmu juga mempunyai signifikan untuk meninggikan kedudukan seseorang. Orang tinggi kedudukannya di sisi Allah bukan saja yang pandai berteori dan bercakap tetapi berkedudukan ialah memanfaatkan ilmu yang dituntut selama ini.
Dengan ilmu, ia mengundang segala kebaikan dan amalan ibarat gula manis yang mengundang banyak semut mengelilinginya. Nur ilmu yang menerangi hati untuk beramal.

Menurut Muhammad Qutb, tujuan belajar adalah untuk beramal dan jika belajar tetapi tidak beramal maknanya hanya dapat ilmu tetapi tidak dapat nur.
Nur amalan inilah yang membuatkan wajah bercahaya, malah tenang apabila melihat orang beramal, bukan saja baik tetapi juga kelihatan baik. Kawan-kawannya baik-baik, cakap yang baik-baik, mengunjungi tempat baik saja.

Ke mana saja pergi, dia akan memberi kebaikan kepada insan. Mereka inilah yang akan selamat dan menyelamatkan serta boleh diharap untuk menjadi pembela dan penegak kebaikan. Bukan saja Allah merahmati, malah dunia dan alam menyayanginya.
Jika belajar dan menuntut hanya dapat ilmu tetapi tidak dapat nur, kita hanya pandai berteori. Tidak ada kekuatan untuk beramal.

Ilmu apabila tidak diamalkan, ia tidak bermanfaat. Ilmu yang bersangkutan dengan fardu, soal halal haram dan amalan fiqah harian sama ada mengenai muamalat, jual beli, hutang piutang, soal politik, pentadbiran dan sebagainya jika tidak diamalkan akan mendapat akibat dosa.

Malah sistem Islam kalau diabaikan akan mengundang malapetaka. Apa tidaknya, universiti makin banyak, kolej tumbuh laksana cendawan selepas hujan, taraf akademik rakyat negara kita makin baik tetapi yang malangnya jenayah makin subur, pembunuhan dan jenayah mendadak, malah menokok mengalahkan indeks komposit.

Apa sudah jadi dengan kolej dan universiti. Mereka tidak berkurang cendekiawan, malah lengkap dengan kemudahan tetapi yang kurang ialah dos nur. Nur iman dan ilmu mula redup.
Berilmu tetapi tidak beramal dengan ilmu mendapat kutukan Allah. Dalam al-Quran Allah memberi amaran, maksudnya: “Sangat besar kemurkaan Allah, kamu cakap tetapi kamu tidak melakukannya.”

Jika sudah dikutuk Allah, apa lagi kebaikan yang tinggal? Bagaimana hendak dapat berkat jika sudah kena kutuk? Jika suami isteri sudah dikutuk Allah, bagaimana hendak membina keluarga bahagia?
Anak yang dikutuk Allah, tidak akan menjadi anak soleh lagi. Pekerja yang dikutuk Allah bagaimana hendak serahkan amanah kerja? Pemimpin kalau sudah dikutuk Allah, bagaimana hendak memimpin pengikutnya?

Carilah Tuhan yang mempunyai nur. Allah menyebut dalam al-Quran bermaksud: “Allah itu nur di atas nur.”
Justeru, carilah nur melalui iman dan Islam. Carilah nur melalui al-Quran, carilah nur melalui zikir, carilah nur melalui solat malam dan banyak lagi sumber nur, antaranya melalui beramal dengan ilmu yang dipelajari.

No comments: